Ajándékozási szerződés

Ez is pipa! Ajándékozási szerződés készítése ügyvédi ellenjegyzéssel, szükség esetén a tulajdonjog átvezetésével.

Egy olyan jogi dokumentumról van szó, amelyben az egyik fél ingyenesen, saját vagyona terhére átenged (ajándékoz) egy másik fél számára bizonyos tulajdonjogokat vagy vagyontárgyakat. Az ajándék lehet ingatlan, ingóság, konkrét pénzösszeg vagy vagyoni értékű jog is.

Válassza a Dr. V. Gaál Ügyvédi Irodát, és biztos lehet benne, hogy jogi szempontból is szilárd alapokon nyugszik majd az ajándékozás!

Érdekli, hogy mennyi az ajándékozási szerződés ügyvédi díja? Kattintson az alábbi gombra:

Mikor van szükség ilyen szerződésre?

 • Ha 150 000 Ft-nál nagyobb forgalmi értékű ingóság / készpénz / vagyoni értékű jog cserél gazdát, azt már erősen javasolt írásba foglalni. Ezen összeghatár felett az ajándék már illetékköteles (eltekintve bizonyos kivételektől).
 • Amennyiben ingatlan ajándékozás történik, akkor (a földhivatali bejelentéshez) kötelező az ajándékozás tényét ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalni.
 • Ha a tranzakció egyenes ági rokonok, testvérek vagy házastársak között történik, nem kell illetéket fizetni, ezért ilyenkor ez a típusú szerződés a legokosabb megoldás.

Ajándékozási szerződés – Néhány konkrét példa:

 • A nagykorú gyermek megkapja a családi autót (vagyonszerzési illeték megfizetésére és eredetiség vizsgálatra így nincs szükség)
 • Az örökhagyó végakaratának érvényesítése: halál esetére szóló ajándékozáskor a szóban forgó vagyontárgy nem képezi a hagyaték részét, így a megajándékozottnak a terheken nem kell osztoznia. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy 10 évig a kötelesrész alapjába beszámít.
 • Amit kevesen tudnak: cégtulajdonrész is ajándékozható (amennyiben a társasági szerződés ezt nem tiltja)

Miért válasszon minket?

 • Naprakészek vagyunk a legfrissebb jogi fejleményeket illetően
 • Az ajándékozási célok és körülmények különböznek, és mi ezt figyelembe vesszük: ügyfeleink számára személyre szabott megoldást kínálunk
 • Átgondolt, részletes és jogilag érvényes ajándékozási szerződéseket készítünk
 • Minden felmerülő kérdésére egyértelmű választ adunk
 • A szerződéssel szorosan összefüggő adózási kérdésekben is a segítségére leszünk

Az ajándékozási szerződés készítésének folyamata

Irány
01
Kapcsolatfelvétel & adategyeztetés

Önnek csupán annyi a dolga, hogy kitöltse az infobekérő űrlapot és rendezze a díjbekérőt. Ha ez megvan, máris sínen vagyunk!

Irány
02
A feltételek ellenőrzése

Ellenőrizzük az ajándékozás feltételeit (pl. tulajdoni lap – van elidegenítési tilalom?, tehermentesség…stb.)

Irány
03
Néhány nap, és kész a tervezet

… Vagy akár hamarabb, ha nagyon sürgős. Ezen még tudunk módosítani. Ha minden egyezik, megküldjük Önnek a kész szerződést.

Irány
04
A dokumentum hitelesítése

Az aláírás személyesen, az irodában történik, ügyvédi ellenjegyzéssel, szükség esetén tanúk jelenlétében, egy előre egyeztetett időpontban.

04
Ingatlan ajándékozás esetén plusz lépés

Ha ingatlan ajándékozásáról van szó, az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyeztetésről is gondoskodunk.

Fontos infók