Bérleti szerződés

Ez is pipa! Ha egy lakóingatlan, garázs, vagy üzlethelyiség kiadására kerül sor, a körültekintően megírt bérleti szerződés garantálja a teljes nyugalmat.

Megfelelő keretet teremt a felek közötti üzleti kapcsolatnak, és lehetővé teszi, hogy mindkét fél jogi eszközökhöz fordulhasson, ha egyikük nem tartja be a szerződés feltételeit.

Legismertebb formája a lakásbérleti szerződés, amit az ingatlan tulajdonosa és a leendő albérlő köt egymással. A megállapodást törvényileg kötelező írásba foglalni, és amúgy is rendkívül előnyös, ha van egy jogilag érvényes dokumentum. Így mindkét fél rengeteg kellemetlenségtől óvhatja meg magát, és jogvita esetén lesz szilárd hivatkozási alapjuk.

Mi kerüljön az ingatlan bérleti szerződésbe?

A lakhatás céljára szolgáló ingatlanok bérlésének szabályairól a 1993. évi LXXVIII. törvény („Lakástörvény”) és a polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) rendelkezik. A felek a részleteket illetően ettől eltérően is megállapodhatnak, amennyiben az adott módosítást semmilyen törvény (pl. a Ptk. szabályai) nem tiltja.

Az alábbiakra mindenképpen ki kell térni a dokumentumban:

  • Mindkét fél neve, címe, és egyéb, azonosításra alkalmas személyes adatai
  • A lakás pontos megjelölése és jellemzői (cím mellett helyrajzi számot is írjunk)
  • A szerződésnek tartalmaznia kell a havi bérleti díj összegét, a fizetési határidőt, valamint a lehetséges fizetési módokat
  • Kaució pontos összege és rendelkezés annak későbbi felhasználásáról (átadás-átvételi elismervény is készüljön)
  • A bérleti jogviszony időtartama és a szerződés felmondásának szabályai. FONTOS: a határozott idejű bérleti szerződés annak lejárta előtt csak rendkívüli felmondással vagy közös megegyezéssel szüntethető meg.

Ez csak néhány alapvető információ, ezeken kívül még rengeteg dolog van, amit mindenképpen bele kell foglalni a szerződésbe!

Miért válasszon minket a bérleti szerződés elkészítéséhez?

5 érv mellettünk

Irodavezető ügyvédünk 20+ éves, mélyreható ingatlanszakmai tapasztalattal és EUFIM minősítéssel rendelkezik. Utóbbi egy nehezen megszerezhető, többszintű vizsgarendszerrel biztosított “Európai Felsőszintű Ingatlanszakmai Minősítés”, melyet csak kevés ügyvéd birtokol.

Ha minket választ, a biztonságos lakáskiadás garantált: a szerződésben nem lesznek jogszerűtlen kikötések vagy egymásnak ellentmondó szabályok.
Bérleti szerződés angol nyelven, vagy más idegen nyelveken? Nem probléma, ezt is megoldjuk!

Olyan részleteket is rögzítünk, mint például az, hogy a bérlőnek a szerződés megszűnését követően milyen állapotban kell visszaadnia a lakást, vagy, hogy milyen módon kell közölni a felmondást.

Az elkészült szerződést gondosan áttekintjük, és a véglegesítést megelőzően megbizonyosodunk arról, hogy az minden fontos részletet tartalmaz.

A bérlő és a bérbeadó szempontjait egyaránt figyelembe vesszük.

A bérleti szerződés készítésének folyamata

Irány
01
Kapcsolatfelvétel & adategyeztetés

Önnek csupán annyi a dolga, hogy kitöltse az infobekérő űrlapot és rendezze a díjbekérőt. Ha ez megvan, máris sínen vagyunk!

Irány
02
A feltételek ellenőrzése

Ellenőrizzük a megállapodás alapját képező feltételek teljesülését (pl. tulajdoni lap).

Irány
03
Néhány nap, és kész a tervezet

… Vagy hamarabb. Akár soron kívül elkészítjük a szerződés tervezetét, ha nagyon sürgős. Ezen még tudunk módosítani.

04
Jöhet az aláírás

A véglegesített bérleti szerződés aláírása személyesen, az irodában történik, ügyvéd és tanúk jelenlétében, előre egyeztetett időpontban.

Bérleti szerződés angol nyelven, vagy más idegen nyelveken? Nem probléma, ezt is megoldjuk!

Fontos infók