Ingatlan vásárlás menete

a legfontosabb lépések

Egy saját ingatlan alapesetben hosszú távú elköteleződést jelent. Ha pedig először csinálja, a folyamat rendkívül bonyolultnak tűnhet. Mielőtt belevágna, elengedhetetlen, hogy megismerje a legfontosabb lépéseket. Az ingatlanvásárlás menete egyszerű és gördülékeny is lehet, ha elolvassa a cikket, és betartja a tanácsainkat.

Nulladik lépés – A hitelképesség felmérése

Már az álomotthon kiválasztása előtt tisztában kell lennie a lehetőségeivel! Egy előzetes hitelbírálattal könnyen képbe kerülhet. A sikeres tranzakcióhoz, azaz céljai eléréséhez két dolog nélkülözhetetlen: egy dörzsölt hitelszakértő és egy tapasztalt ingatlanjogász profi segítsége. Utóbbi azért is lényeges, mert ügyvéd vagy közjegyző hitelesítése nélkül bejegyzésre alkalmatlan a szerződés, a tulajdonosváltozást így nem lehet felvezetni a nyilvántartásba.

A házvásárlás menete: Foglaló / előleg fizetése

Hasonló fogalmak, két eltérő jogkövetkezménnyel. Ha valamilyen oknál fogva a tranzakció nem valósul meg, az előleg visszajár. A foglalóról ez már nem mondható el: ha a szerződéskötés a vevő miatt hiúsul meg, számára a pénz elúszik. Viszont ha az eladó a ludas, a foglaló összegének a duplája üti a vásárló markát.

Szerződéskötés és birtokbavétel

Vevőként jellemzően az Ön feladata megbízni az ügyvédet az adásvételi szerződés elkészítésével. Miután aláírták, a vételár kifizetésre került, illetve rendben lezajlott az ingatlan-nyilvántartási eljárás, – megegyezéstől függően – végre beköltözhet új otthonába. Birtokbaadási-jegyzőkönyvet szükséges készíteni, melyben rögzítésre kerülnek a mérőórák állásai. A birtokbavételtől számítva 8 napon belül ne felejtse el átiratni a közműveket!

Az ingatlanvásárlás menete – néhány tipikus buktató:

  • Betűről betűre böngéssze át a tulajdoni lapot (még jobb, ha átnézeti az ingatlan jogászával). Teljesen tehermentes a lakás? Valóban a tulajdonosé? Van bejegyezve haszonélvezeti jog, szolgalmi jog vagy több tulajdonos esetén elővásárlási jog?
  • A foglaló/előleg átadásáról készüljön ügyvéd által hitelesített, hivatalos dokumentum.
  • A házvásárlás költségei: ne feledkezzen meg a vagyonszerzési illetékről (vételár 4%-a), amit a NAV-nak kell megfizetnie.

Az ingatlanvásárlás menete pofonegyszerűvé válik, ha rendelkezik egy megbízható, szavahihető ügyvéddel.

Vigyázzon!

Egy általános jogász ide kevés lesz! Csakis olyan szakembert bízzon meg a feladattal, aki rutinosnak számít ezen a területen.

Ránk számíthat! Irodavezető ügyvédünk 20+ éve foglalkozik ingatlanokkal kapcsolatos ügyletekkel.

Keressen minket elérhetőségeink egyikén.

Vegyük fel a kapcsolatot

Fontos infók