Hitellel terhelt ingatlan eladása

Lehetséges?

Tévhit, hogy egy hitellel terhelt ingatlan eladása ne lenne kivitelezhető. Mivel ez egy törvényileg szabályozott folyamat, kockázatról sem igazán beszélhetünk. Azonban nagyobb körültekintést és bonyolultabb ügyintézést feltételez, mint ami egy tehermentes ház, lakás értékesítésénél vagy vásárlásánál merülne fel. A cikkben ismertetjük, hogyan működik mindez a gyakorlatban.

Ingatlan eladás zökkenőmentesen – A banki tartozást rendezni kell!

Annak érdekében, hogy a tulajdonosváltás megtörténhessen, rendezni kell a tartozást és ezzel együtt töröltetni a jelzálogjogot (valamint az elidegenítési- és terhelési tilalmat).

Erre többféle megoldás létezik:

  • A kölcsön fennálló részét az eladó fizeti ki, saját forrásból (pl. megtakarítás, hitelkiváltó kölcsön).
  • Az eladó a vevő által átadott vételár részből (foglaló/előleg) rendezi a tartozást.
  • Ha a vevő a vásárlást banki hitelből kívánja fedezni: a vevő bankja közvetlenül az eladó bankjának törleszt.

Fontos

Ha közműtartozás áll fenn, azt az eladónak szintén rendeznie kell. Egy nullás közműigazolásra mindenképpen szükség lesz!

Hitellel terhelt ingatlan eladása – Az ingatlan adásvétel menete

Az ingatlan adásvétel menete hitellel terhelt ház, lakás esetében jóval szövevényesebb.

Arról, hogy milyen terhek és jogok vannak bejegyezve az ingatlanra, a tulajdoni lap nyújt részletes információt. A jelzálogjog nem gátolja meg az adásvételt, viszont árverés vagy végrehajtás alatt álló ingatlan nem értékesíthető!

Fontos kideríteni, hogy mekkora a fennálló tartozás összege – ez a bank által kiadott hivatalos igazolásban egyértelműen fel van tüntetve. Amint sor kerül a banki tartozás rendezése, a hitelintézet kiállítja a törlési nyilatkozatot a jelzálogjogra, valamint az elidegenítési- és terhelési tilalomra vonatkozóan. Ezt a földhivatalnak be kell nyújtani. A vevő akkor fizeti meg a teljes vételárat, ha ez megtörtént.

Mire kell odafigyelni az ingatlan-adásvételi szerződés megkötésénél?

Ilyenkor a hagyományostól némileg eltérő ingatlan-adásvételi szerződést kell összeállítani. Az eladó bankjától kapott igazolás alapján fel kell benne tüntetni a végtörlesztéshez szükséges pontos összeget, továbbá azt, hogy az eladó ténylegesen kötelezettséget vállal az ingatlan tehermentesítésére.

A tehermentesítés konkrét módját és határidejét is bele kell foglalni a dokumentumba. A szerződéshez csatolni szükséges a nullás közműigazolást, valamint társasházi lakás esetén arról is kell egy hivatalos irat, hogy nem áll fenn közös költség-tartozás.

A hitellel terhelt ingatlan eladása lehetséges, de sajátos kihívások elé állítja az érintetteket. Ilyenkor még fontosabbá válik a részletes, mindenre kiterjedő ingatlan-adásvételi szerződés.

Irodavezető ügyvédünk több mint 20 éves ingatlanszakértői tapasztalattal és releváns gyakorlattal rendelkezik, így nyugodt szívvel ránk bízhatja a feladatot.

Keressen minket elérhetőségeink egyikén.

Vegye fel velünk a kapcsolatot

Fontos infók