Ajándékba kapott ingatlan eladása

ezt mindenképpen tudnia kell

Néhány éve kapott az édesanyjától egy házat ingatlan ajándékozási szerződés útján, amin most külföldre költözés miatt túl kell adnia. De említhetnénk más gyakori életből vett példát is. Ennek általában nincs jogi akadálya, viszont felmerül egy lényeges kérdés: vajon mennyi adóval kell számolni? A következőkben mindent leírtunk, amit az ajándékba kapott ingatlan eladása kapcsán tudnia kell!

Ingatlan ajándékozás – a lényeg dióhéjban

Egyenes ági rokonok, házastársak, illetve testvérek között az ajándékozás illetékmentességet élvez. Eltérő esetekben lakóingatlanoknál 9%, egyéb ingatlanoknál (pl.: telek) 18% a fizetendő illeték mértéke. Fontos tudni, hogy az ajándékozási szerződés bizonyos körülmények megléténél felbontható (ilyen például a felek viszonyának megromlása).

Betartandó tipp

Mindenképpen győződjön meg arról, hogy az ingatlant teljes tulajdonjogával kapta ajándékba, és nincsenek rá vonatkozó hátralékok, adósságok vagy más jogi kötelezettségek!

Az ajándékba kapott ingatlan eladása inkább adózási, mint jogi kérdés. Az alábbiakban összegyűjtöttük a fő tudnivalókat.

Nem mindegy, hogy mikor (és kitől) kapta az ingatlant

Ha az értékesítés a megszerzéstől számított 5 éven belül történik, akkor 15%-os SZJA-t kell fizetnie, de fontos, hogy nem a teljes vételár után. Az adóalap a tulajdonszerzés évében és az azt követő évben 100%, ezután sávosan csökken. Ez az alapszabály nem csak az ajándékozás által szerzett ingatlanoknál van érvényben!

Ajándékozást követően történő eladás esetén az ingatlanátruházásból származó bevétel 75 %-a mérsékli az adóalapot. Így az eladási ár 25 %-a képezi az átruházásból származó jövedelem adóalapját, ami után a 15%-os SZJA-t megfizetni szükséges. És ez az összeg fog az évek múlásával progresszíven csökkeni.

Ha az ajándékozás nem egyenes ági rokonok, testvérek vagy házastársak között történt, akkor korábban már keletkezett illetékfizetési kötelezettség. Ilyenkor az illeték kiszabásához figyelembe vett érték (és egyéb költségek is) levonhatók az ingatlan értékéből.
Amennyiben több, mint 5 év telt el az ingatlan megszerzése óta, nem kell illetéket fizetni.

Ajándékba kapott ingatlan eladása – Konkrét példák az illeték mértékére

  • 2018-ban kapott az édesapjától egy házat, amit 50 millió forintért sikerül eladni. Ebben az esetben az ajándékba kapott ingatlan eladása után 1 875 000 Ft-ot kell fizetnie.
  • Az unokatestvérétől kapott egy ingatlant (halál esetére szóló ajándékozás útján), amit 40 millió forintért értékesít. A fizetendő illeték így 1 500 000 Ft, ami további tételekkel csökkenthető.

Adózási tanács helyett elsősorban jogi segítség kellene? A kiszámítható, biztonságos üzlet alapja a megfelelően szabályozott, mindenre részletre kiterjedő ingatlan-adásvételi szerződés, amit szívesen elkészítünk Önnek.

Vegyük fel a kapcsolatot

Fontos infók